ont bakom ena knät och uppåt

Fråga:

Hej
Har spelat innebandy och plötsligt har jag fått ont bakom ena knät och uppåt. Nu har jag ont både vid stillasittande och i rörelse.
har vilat i ca 5 veckor och trott att detta skulle hjälpa men ingen bättring.Det finns något som heter ”hamstermuskeln” kan den vara inblandad. Vill inte vara still längre.

Svar:

Möjligen har du mycket riktigt en sträckning/bristning i muskulaturen på lårets baksida, hamstrings är ett annat namn på ”lårbiceps”, biceps femoris på latin. Sådan sträckning är tyvärr ganska vanlig i innebandy, och kan bero på brister i någon/några av muskelns kvalitéer, något som oftast kan tränas bort. Vila är inte någon bra idé, förutom första dagarna, eftersom det kan förlänga besvärstiden en hel del. 5 veckor är en allt för lång tid att vara helt borta från aktivitet, vilket gör att du behöver lång tid och träning för att kunna återgå till din idrott på samma nivå som innan skadan. Du behöver successivt komma igång med aktivitet, och sannolikt också lägga till stretching av muskelgruppen. Önskvärt vore dock att man först ställer en säker diagnos efter en undersökning, vilket får styra rehab och det fortsatta träningsupplägget. Man bör också att ta reda på vilken/vilka av muskelkvalitéerna som saknas. Excentrisk styrka? Smidighet? Koordination? Genom att förstärka dessa, = behandla orsaken, kan man förebygga nya muskelbristningar, som annars tyvärr är vanligt. Sök hos din idrottsläkare, eller idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymnast, t ex hos oss på IMES. Definitivt inte mer vila!