Ont bakom skulderbladet

Fråga:

Jag springer ca 3-4 ggr i veckan och gör lättare styrka efter varje pass (utan vikter). Jag har haft ont bakom högra skulderbladet en tag. Så nu gör jag inte lättare styrka för överkroppen (armhävningar etc). Efter någon veckas vila från styrka så har smärtan nästan försvunnit men om jag sedan börjar med lite styrka får jag tillbaka smärtan. Vad är det för fel? Är det någon övning jag kan göra för att få bort det onda eller måste jag besöka läkare?

Svar:

Jag gissar att du drabbats av en muskelinflammation. Den vanligaste lokalen för muskelinflammationer i
samband med skulderbladet är levator scapulaemuskulaturen, den muskel som lyfter skulderbladet. Generellt behöver en muskelinflammation betydligt längre tid än någon vecka för att läka, i medeltal 3 månader, även om besvärstiden kan vara kortare. Risken är också att den blivit förkortad, och då behöver man töja specifikt på denna för att undvika att besvären kommer tillbaks. Jag brukar i princip aldrig rekommmendera vila som behandling.

Men för att vara säker på diagnostik och behandling behöver du undersökas, antingen hos en kunnig läkare eller hos naprapat eller sjukgymnast.