ont baksida lår

Fråga:

Hej!
Jag har sedan ca 1,5 månad ont i baksida lår(en sida). Tränar ca 6-7pass/vecka. Cykel/spinning 1ggr/vecka, löpning ca 2ggr/vecka både distans och intervaller, styrka 2ggr/vecka(gym och HIT-pass), simning(crawl) 2ggr/vecka. Smärtan kom ganska plötsligt efter ett intervallpass löpning och har hållt i sig sedan dess, ev blivit lite bättre men nu lika igen. Varit till sjukgymnast, fått övningar(både styrka baksida lår och stretch). Jag tycker att jag kan träna, smärtan håller sig på samma nivå under passet, ev lite värre precis efter. Har även ont när jag går men inte jätteont. Gör ont ffa när det blir en spänning i baksida lår. Min fundering nu är om jag borde utesluta viss träning och vila för att bli helt bra, blir inte av med det onda helt. Eller vad tycker du att jag ska göra?

Svar:

Om smärtan är högst måttlig är det ingen generell risk för måttlig aktivitet under besvärstiden. Risken med denna typ av (förmodad) skada är att smärtan har tendens att hålla i sig, i synnerhet vid totalvila, genom att man lätt utvecklar en smärträdsla som kan vara svår att bli av med. 
Träningen skall igångsättas tidigt i förloppet, men på låg nivå och med graderad upptrappning, och helst med tränar/fysioterapeut-back-up vid bakslag. Om smärtan ökar successivt gäller annat: att få en bedömning av idrottsmedicinskt kunnig person samt förebyga återfall/bakslag.