ont i andningsorgan vid ansträngning

Fråga:

Hej,
Jag är en man på 45år som sedan 10 årsåldern har tränat och hållt mig aktiv inriktat mot konditionsidrott. Sedan i september 2016 har jag inte kunnat träna pga ordentlig smärta i halsen/ bröstet. Symptomen kommer redan efter ett par minuters ansträngning med en början i halsen för att sedan vandra neråt.
Jag har varit på vårdcentral + lasarettet för Astma utredning men lungkapaciteten är över snitt. Har även genomfört arbetsEKG och skiktröntgen av andningsorganen utan att man har hittat något. Har ätit Omaprezol då en läkare gissade att det kunde vara magsyra som går upp i matsrupen och orsakar smärtan men dethar inte blivit någon skillnad. Testade att springa för någon dag sedan men det gör så ont att man bara vill skrika rakt ut vid varje andetag. Någon teori vad detta kan vara eller hur jag kan få hjälp?

Svar:

På din beskrivning låter det som du redan genomgått ”sedvanlig utredning”, och utan några fynd där behöver man tänka till lite mer avancerat. För det första behöver man gå igenom din journal och dina utredningar för att få veta hur dina hittillsvarande läkarkontakter resonerat, och hur väl uppföljd du är. Bl a vill man också veta exakt lokalisation, hur din smärtreaktion ter sig mer i detalj, i vilken typ av aktivitet, förlopp, om det finns något som lindrar, om du är frisk för övrigt; uppgifter som kräver mer plats än vad som kan avhandlas i en enkel frågespalt. 
Det skulle exempelvis kunna röra sig om smärta i matstrupen (esofaus), som i somliga fall kan råka ut för spasm/kramp, något som kan undersökas med särskilda metoder (manometri). Det görs via remiss till mag-tarmmottagning från din husläkare.
Man bör också tänka på inslag av psykisk orsak, då långvarig smärta genom psykologiska mekanismer i sig kan leda till förvärrad smärta och ett ofördelaktigt smärtbeteende. 
Det finns en rad orsaker till smärta i hals/bröst, inte så sällan flera orsaker som samverkar. Den som brukar ha bäst överblick över vad som är prioriterat att utreda/undersöka är husläkaren, om man låter hen göra det; sök inte på akut tid, beställ en ordinarie besökstid. Skriv gärna ned en lista som beskriver dina besvär, jämte dina frågor, att ta med, det gör konsultationen betydligt mer effektiv. Om du ändå inte får en god kontakt finns alltid möjligheten att byta husläkare.