Ont i ben efter löpning

Fråga:

Hej och tack för en bra sida. Jag har sedan en månad tillbaka ont i höger ben efter en högintensiv löprunda. Smärta i ljumske kom smygande under löpturen. Efter rundan blev jag helt stel i hela baksidan och insidan av benet från vad upp till ljumsken. Smärtade även i sätesmuskel. Efter över en månad har jag fortfarande ont och är stel i benet. Kan gå normalt, men kan inte springa ordentligt. Känns som om jag inte kan ta ut löpsteget ordentligt. Är stel, kan inte böja mig framåt och röra golvet. Var relativt vig innan detta hände. Jag har tränat lugnt sen skadan, mest överkropp, men kört lite lugnare benövningar, typ knäböj utan vikt. Tränar väldigt allsidig träning till vardags (crossfit). Vad har hänt och vad ska jag göra??? Tack.

Svar:

Detr låter som en muskelbristning i din beskrivning. Lokalisationen är inte helt tydlig, men jag gisar att du menar lårets insida, från inre knävecket upp till ljumskens insida, vilket skulle kunna motsvara någon av addukormusklerna (muskler som du kniper ihop benen med), närmast adductor longus. Orsaken kan vara att du är stram i hela/lokalt i muskeln, och när du löptränat mer intensivt kommit till ett ytterläge. I yttelägen är muskeln som svagast och mest skadebenägen. Om man i det läget överbelasta är muskelruptur ett faktum.
I nuläget har det gått ganska lång tid, så lång tid att muskelskadan nu är läkt. Det finns dock fortfarande viss inflammatorisk aktivitet kvar, vilket är delorsak till smärtan. Det som behövs nu är långsamt upptrappande träning inkl stretching. Hur detta utförs i praktiken är avhängigt din skadetyp, skadestorlek och de brister som förorsakat skadan, något man kan undersöka och får ordinerat hos sin idrottsläkare.