Ont i biceps femoris fäste.

Fråga:

Hej,
Jag har ont i biceps femoris fäste mot knät, själva senan, (höger ben). Jag löptränar och cyklar, har inte heller ett stillsittande jobb. Första gången jag kände av ömhet i senan tror jag var när jag hade kört bil 80mil på en dag. Efter det började det kännas i senan efter varje träning och blev fort värre. Jag vilade från träning och märkte det blev bättre men så fort jag springer ett pass gör det ont efter i flera dagar. Har också ont om jag inte tränar men inte lika mycket. Gör även ont när jag kör bil mycket, senan spänns väl när jag gasar. Blir bättre om jag stretchar efter träning och allmänt gör stretchövningar men försvinner inte. Tyvärr har det gott ganska lång tid nu. Har för en tid sen fått ett rehabshema från mitt lokala gym som även håller på med lite idrottsskador. Kvarstår att se om det hjälper.
Angående mitt löpsteg vet jag att jag har en tendens att ”falla” in lite med knäet på det berörda benet, men tycker inte alls det är mycket eller om det ens kan va skadligt?
Jag har löptränat av och till ganska seriöst i hela livet (25år) och aldrig haft ont där innan.
Smärtan i senan har jag haft nu i flera månader.
Har inte varit och nålat eller masserat några triggerpunkter.

Är detta ett vanligt problem?
Kan det vara så lätt som en muskelknut som aldrig fått den behandling den behöver?
Kommer det antagligen att funka om jag stärker upp generellt baksidan av benen/rumpan som jag rehabtränar?
Vad är din analys?

Mvh//Joel

Svar:

Hamstringsproblem är mycket vanligt i löparsammanhang. Långvarig smärta (+ 3 mån) som inte gått över av sig själv/förbättrats bör bedömas och omhändertas professionellt. I ditt fall genererades den av mekanisk irritation (långvarig bilkörning), följt av din sedvanliga löpträning, vilket nu möjligen utgör underhållande aktivitet.
Ingen av de metoder du nämner tjänar till att påverka underhållande eller bakomliggande mekanismer, utan är enbart symptombehandling. Att ”falla in i löpsteget” – pronera – är sällan orsak till besvär, såvida det inte är extremt mycket eller i en extrem situation (elitidrott).
Du behöver träna den skadade/smärtande muskeln så att den fungerar normalt igen och därmed slutar signalera smärta. Detta sker när man tränar dynamiskt, d v s  tar häsyn till de kvalitéer som den aktuella muskeln kräver. I ditt fall handlar det om att träna både uthållighet och explosivitet, på ett sätt som liknar din normalaktivitet löpning så mycket som möjligt. Vilka övningar man bör välja, och hur du utför dem, är väsentligt och bör helst ordineras av sjukgymnast eller naprapat.