Ont i bröstet till vänster när jag springer

Fråga:

Hej! Jag är en tolvårig kille som springer 2 ggr i veckan och klarar milen på drygt 50 min. Tidigare i år så började jag få problem i brösttrakten genom att när jag andades in så knep det till i bröstet. Om Jag inte andades in djupt utan små korta så kändes det mindre. Sedan så gick det ett tag utan att det kändes något, men då och då, ksk 3 gånger, har det kännts som en bubbla i vänstra brösttrakten. Under senaste löppasset så fick jag ont efter ca 2 kilometer till vänster i bröstet. Försökte springa vidare men tillslut så tvingades jag gå så det gjorde väldigt ont. Kom ungefär i takt med stegen. Efter att jag hade gått lite testade jag började springa igen, men fick fortsätta gå då det gjorde ont igen. Så jag fortsatte gå, och sedan gick det tillslut över så jag kunde springa hem. Vet tyvärr Inte om det här är rätt forum för det här, men det var det bästa jag hittade. Är tacksam för svar, då jag blev riktigt rädd faktiskt.

Svar:

Hej!
Tack för din fråga! Mest sannolikt utgår dina besvär från bröstkorgsmuskulaturen. I sällsynta fall kan smärtan även utgå från hjärtat. 
Det finns två orsaker till att du behöver få snart och precist svar på vad bröstsmärtan beror på. Den ena orsaken är att hjärtsmärta kan vara farligt, och den andra orsaken är att det är lätt att utveckla onödig oro för allvarlig sjukdom, d v s att man helt enkelt blir rädd för att vara allvarligt sjuk, och att rädslan håller i sig längre tid. 
Rutinen är därför att alltid ta sådana frågor som du ställer till mig på största allvar. Du behöver därför så snart som möjligt träffa en doktor, en uppgift som dina föräldrar har som ansvar. Hos doktorn tar man bl a ett EKG (hjärtkoll), kollar blodtryck och lyssnar på hjärtat. Detta kompletteras med ett enkelt blodprov. Beroende på resultatet av undersökningen kan man bestämma olika åtgärder.
Du bör först prata med dina föräldrar så att de skyndsamt fixar en snabb läkartid. Innan din kontakt med doktorn bör du för säkerhets skull undvika att göra saker som gör ont, såsom att springa.