Ont i foten

Fråga:

Jag har under en längre tid haft on i foten till och från. Smärtan sitter till vänster sida om vristen samma linje som stortån. Trodde först det var en överansträngning hade ont till och från tog antiinflammatoriskt. Sen nu för ungefär 3 veckor sedan fick jag väldigt ont varje gång jag sparkar en boll på fotbollen gör det fruktansvärt ont och är ömt. Men jag kan gå normalt och känner inte av smärtan till vardags. Tränar vanligtvis 6 gånger i veckan. Har dock vilat in nästan 3 veckor nu

Svar:

Lokalisationen av besvären är något oklar i frågan – är det vänster eller höger fot som avses? Om man tänker höger fot avses insidan (medialt) av fotleden om det skall motsvara ”i samma linje som stortån”. I området finns relativt känsliga strukturer såsom senor till muskler i underbenet som bl a vrider foten utåt (supination) och kröker på tårna. Senorna löper bakom och nedom den inre fotknölen, och om du har smärta i området kan förklaringen vara att du har inflammation i någon av senorna p g a överbelastning.

Det viktigaste är att du kommer till någon som kan undersöka dig och fastställa rätt diagnos. Behandlingen i sådant fall kan vara att träna de strukturer som inte räcker till, t ex genom balansplatteträning. Vila kan göra att symptomen går över, men om man inte eliminerar orden bakomliggande orsaken är risken för återfall stor om man återgår i samma aktivitet.