ont i foten

Fråga:

Hej! Jag fick i början av hösten ont i min vänstra fot på ovansidan. Känningarna var ingen skarp smärta utan mer pulserande värk. Jag tyckte att värken eventuellt förvärrades av att jag hade foten på golvet snarare än i samma höjd som höften. Jag tränade vid detta tillfälle löpning två-tre gånger i veckan i makligt tempo i kuperad terräng. Efter en cykeltur på 5-6 mil förvärrades känningarna rejält. Jag vilade då i kanske två månader innan jag började träna igen och då hade smärtan försvunnit. När jag började på nytt sprang jag två gånger i veckan. Ett distanspass på plan mark i lugnt tempo och ett lite snabbare och kortare pass. Utöver detta blev det också tunga cykelintervaller och ett distanspass på cykeln i veckan. Smärtan kom tillbaka och nu kände jag det dels på samma ställe som tidigare: dvs vid övergången mellan tibia och talus på ovansidan foten men även mer distalt på foten samt i höjd med naviculare, mediala cuneiforme även medialt. En ortoped trodde på att det kunde vara stressfraktur i naviculare, men en isotopundersökning gav inga fynd. Nästa undersökning är ultraljud. Mina frågor är nu följande: ser man alla mjukdelsskador på ultraljudet oavsett i vilka strukturer skadan sitter (om det nu inte är skelett eller brosk)? Vad finns det för tänkbara diagnoser och eftersom jag nu gått i närmare tre månader med rejäla symptom, hur ser prognosen ut (jag förstår att det är svårt att säga något säkert utan att veta vad problemet är)?
Tacksam för svar!

Mvh
Joel

Svar:

Javisst, du har helt rätt i att det är omöjligt att säga något säkert utan att få klart för sej hur dina besvär ter sej i verkligheten, d v s i en fuktionell undersökning. Mjukdelsproblem är väl det mest troliga när man uteslutit andra orsaker med avancerade metoder. Utfallet av ultraljud beror till viss del på vem som gjort undersökningen och vad man letar efter, men inte kan man ”se allt” med den metoden. 
Viktigast är din besvärsbild såsom du upplever den (svårt att få till någon bra kvalitet i en enkel fråga här), samt en klinisk undersökning av någon med kompetens, vilket inte är säkert att ortopeden har. I ditt fall bör man begära en second opinion, främst hos en idrottsläkare eller hos ortoped med idrottsmedicinsk utbildning och erfarenhet.