Ont i framsida lår

Fråga:

Hej, jag är en trettonårig tjej som spelar fotboll flera gånger i veckan. För över ett år sedan dvs förra sommaren på en träning så skulle jag slå en lång passning så jag tar i ganska mycket och direkt efter att jag slagit passningen känner jag hur det känns som att nånting i framsida låret typ går av och det gör jätteont så jag sätter mig på sidan. När jag kom hem lindade vi bandage och smörjde med voltaren osv osv. Två dagar efter att det hände åkte jag på en cup då låret kändes bra igen. Spelade alla matcher och allting gick bra. Sen det senaste året har smärtan i benet kommit lite till och från, men jag har bara tagit massa voltaren och sedan fortsatt att träna och spela matcher. Lite smärta har jag alltid haft under träningarna och matcherna och ibland kom smärtan bara från ingenstans lite då och då. Idag skulle jag spela en match och kände den där smärtan i låret, men tänkte att det inte var nånting eftersom jag känt den så många gånger innan så jag börjar spela matchen och det tar inte mer än 15 sekunder innan jag blir tvungen att byta. Det kändes som att nånting högg mig flera gånger i låret. Har du någon aning om vad det här kan vara? Som sagt fortsatte jag och träna och spela matcher för fullt oavsett den där lilla smärtan som alltid fanns där. Vad ska jag göra? Och när kan jag börja träna igen?

Svar:

Lång tid med smärta har en tendens att generera sig själv. Nervsystemet kan  i vissa fall bli känsligt även för lättare stimulering , som normalt inte skulle kännas så. 
Botemedlet handlar om riktad träning, där man ”lär om” nervsystemet med hjälp av särskild träning. Träningen bör likna din normala situation så mycket som möjligt, och trappas upp långsamt. För att veta mer detaljerat behövs handledning hos en sjukgymnst eller naprapat med rehab/idrottsrehab-kompetens.