Ont i hälen

Fråga:

Hej!

Jag har sedan lite mer än en månad tillbaka haft problem med hälen på min högerfot. Det började när jag spelade innebandy. Jag har för mig att jag sprang ganska snabbt då det plötsligt högg till i hälen. Fick fruktansvärt ont på en gång, och jag fick lov att kliva av. Däremot spelade jag innebandy ytterligare någon timme efter smärtan uppstod, och det gick hur bra som helst eftersom att jag sprang runt på tårna hela matchen. Alltså, så länge jag inte sätter tryck på hälen så känns den inte ens av. När jag spelar fotboll blir det dock svårare att trippa på tå, och det gör fasligt ont om jag råkar belasta hälen än idag. Smärtan sitter på utsidan av hälen, 4-5 cm rakt nedanför fotknölen (jag mätte t.o.m. med linjal för att vara exakt). Just där är ett område, 2×3 cm stort, svullet. Smärtan känns av när jag belastar hälen, men ju mer jag står på sidan av hälen, desto ondare gör det. Och som sagt, skadan känns inte alls av när jag springer på tå. Vad kan det vara, samt vad kan jag göra själv för att få det att bli bättre?

Otroligt tacksam för svar!

Mvh Erik

Svar:

Möjligen har du fått en bristning i infästningen för senplattan under foten, plantarfascian, eller en överbelastning av en av de stabiliserande senorna som går under yttre fotknölen, men för att avgöra vilket behöver man undersöka manuellt.
I första hand skulle avlastning kunna hjälpa – att sprida trycket i så stor del av foten som möjligt. Det görs bäst med tryckspridande ilägg. För fotbollsskor och vardagsskor skulle t ex Footlabs ”Hike Full Molded” kunna fungera. De kan inhandlas på Intersport för 300 SEK. Tag med dina skor i butiken och pröva där först, eftersom det finns risk för att skorna blir för trånga. Om besvären fortsätter bör man undersöka, vilket lämpligast sker via din idrottsläkare.