Ont i hälen

Fråga:

Hej!
Jag har sökt i er frågespalt men hittade inget som riktigt matchade mitt problem:
Jag har börjat få ont på undersidan av foten när jag går barfota hemma. Det är framförallt kring hälen det känns och känslan är lite som att jag just gått flera mil med en tung ryggsäck – foten känns öm och ”utmattad” – trots att jag kanske precis hoppat ur sängen på morgonen.
Försöker jag provocera fram smärtan genom att trycka på hälen hittar jag inte mycket. Trycker jag kring senan under hålfoten gör det lite ont, men inte mycket. Det hela har lett till att jag börjat köra ”framfotsisättning” när jag går. Tar jag på mig ett par tofflor eller ger mig ut och springer känner jag ingenting (kör mest i skogen).

Vet inte om det är relaterat, men kanske värt att nämna: Det har hänt (men absolut inte varje gång) när jag springer att just i början av ett pass så hugger det till under hålfoten, känns ungefär som att någon kör en kniv rätt in i senan. Konstigt nog går det över rätt fort och jag kan springa vidare.

Vad kan det vara? Är det hälsporre? Jag hade dock trott att jag skulle kunna provocera fram smärtan genom att trycka på hälen då.

Svar:

Utgår man från din egenundersökning kan det finnas en retning av någon av senorna som passerar/fäster i området vid hålfoten (mediala fotvalvet), t ex flexor hallucis longus, senan som kröker stortån, vilket inte är ovanligt vid löpning. Emellertid behöver någon med mer detaljkunskap göra en undersökning för att man skall komma fram till vad som falerar. Sök hos sjukgymnast, naprapat eller idrottskunnig läkare för diagnos och därmed rätt terapi.