Ont i hälsena samt stel i vaderna

Fråga:

Hej
Jag har en ok idrottsbakgrund, jag har tränat och tävlat på elit nivå sedan 17 års ålder, nu 46. Nu till problemen. När jag vaknar på morgonen är mina fötter och vader stela och reagera långsamt, känns som en uttänjd gummisnodd som långsamt drar ihop sig. Under dagarna kan jag få en huggande smärt mitt på hälsenan, denna brukar gå över. Kommer ibland när jag springer, vågar inte ta i när jag springer utan lunkar. Jag kan spring på plan mark men får det svårt i kuperad terräng och backar, kan inte vila och andvända framdelen av foten när jag springer uppför. Stretchar styrketränar och vilar

Svar:

Dina symptom låter väldigt handikappande. Om du inte ändrat något i ditt träningsupplägg eller andra väsentliga saker återstår att genomföra en undersökning och inhämta fler detaljuppgifter från dig, ev komplettera med blodprover avseende bl a inflammation. Det är en husläkares insats som passar bäst för det.

Du har inte angivit bl a hur lång tid du haft besvär, om du är svullen eller om du även är öm i vaden, vilket gör att man inte kan utesluta en propp i de djupa venerna i vaden, DVT. För säkerhets skull blir mitt råd att söka för detta hos läkare så snart det låter sig göras.