Ont i höft och häl på samma sida

Fråga:

Jag har en son på 15 år som spelar fotboll på sommaren och innebandy på vintern tränar ca tre dagar/vecka. Under speluppehållet i sommar fick laget i uppgift att träna själva vilket han har gjort, men efter ett träningspass där han körde ryck hände det att han slant eller något så han kände av det i höften, men han kunde fortsätta att träna passet ut. Nästa dag hade han ont i höften alldeles vid höftkammen, vi trodde det skulle gå över, men efter någon vecka tog jag med honom till min sjukgymnast för en koll då hade han även fått problem med ont i hälen på samma sida.

Efter undersökning och bedömmning av sjukgymnasten så fick vi beskedat att det troligen var en muskel/senfäste som var inflamerat, han ordinerade att avstå från fotbollsträning tills det gott över och istället småjogga med korta steg eftersom det gör mest ont när han tar ut steget. Han vilade i några veckor från fotboll men blev aldrig riktigt bra, nu har han tränat med laget igen (men mot min vilja) han säger att det går över när han blir varm,men det är värre dagen efter för att sedan lugna ner sig igen, men det blir inte riktigt bra. Kan det en inflammation sitta i så länge?

För hälen har vi försökt med avlastning i form av ilägg i skorna det har blivit bättre, har nu beställt en tid pä VC hos läkare dä sjukgymnasten har semester. Det kanske ska tilläggas att han har haft en väldig tillväxtperiod han är 187 cm, han har växt väldigt fort, och problem med hälarna det har han haft tidigare redan 2001 hade vi kontakt med skolsköterskan och fick beskedet att det var ett vanligt besvär, för att skelettet inte var färdigväxt. Tacksam för svar/mamma

Svar:

Jag gissar att hälbesvären är en s k plantarfasciit, en inflammation i senplattan eller dess infästning i hälen. En redan påbörjad inflammation kan hålla på ”hur länge som helst” om man inte eliminerar orsaken till att den underhålls. Viktigt är att ha ”rätt skor”, dvs skor som sprider trycket över större ytan av fotsulan. Denna effekt får man även om man använder dämpande helsuleinlägg (i båda skorna) – hälkudde brukar sällan vara tillräckligt. Det finns en uppsjö av sådana på marknaden, de flesta tyvärr mer skadliga än nyttiga.

Viktigast är ändå att ställa rätt diagnos, vilker sker via undersökning, antingen hos oss eller ev. via husläkare. Därefter behöver man bestämma behandling, således avhängit undersökningsfynden.

Om du så önskar kan du beställa tid för undersökning hos oss på IMES genom att skriva till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till detta svar för en snar besökstid. Ett annat alternativ är att söka hos din husdoktor för en bedömning.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se