Ont i höften av knäböj

Fråga:

Hey doc!
Jag har knäböjt djupt de senaste två åren. Stången ganska långt ner på ryggen. Djupt. Nedanför parallellt. Jag har ett ganska kraftigt framåtlut i min knäböj (alltså INTE böjd rygg utan rak rygg men en kraftig framåtviknin vid höften).
Minst ett pass i veckan. Under juluppehållet körde jag stenhårt och ökade snabbt i styrka. En av dagarna hände något i höften. Det kändes som om det var i vänster höftbenskam. Jag ignorerade smärtan och körde hårt veckan därpå igen. Det blev värre.
Nu känner jag en dov smärta i vänstra höften med ett centrum kring knölen i höftbenet. Om jag trycker med ett finger på vänster höftbenskam så gör det ont. Om jag gör några djupa böj med enbart kroppsvikt känner jag av en viss smärta en stund efteråt.
Hur allvarlig är denna lilla skada?

Svar:

Det är inte särskilt klokt att ignorera smärta i kombination med att man ökat mycket i styrka. Snabb styrkeökning ökar skaderisken, bl a därför att vävnadshållfastheten ökar långsammare. Smärta är inte ett sätt för kroppen att ställa till trubbel för dej, utan en varningssignal som säger till dej att vara extra försiktig.
På din beskrivning kan man tänka sej att du fått en överbelastning av höftrotatorernas infästning i knölen på lårbenet (trochanter major), s k trokanterit, och/eller en överbelastning av muskeln gluteus medius, som just utspringer från höftbenskammen. För att fastsälla skadan behöver man undersöka dej, helst hos sjukgymnast, naprapat eller din idrottsläkare.
Skadan är inte allvarlig i sej men är lätt att förvärra med för mycket aktivitet under läkningstiden. Läkningstid, förutsatt att orsaken elimineras, är 3 månader, besvärstiden 4-8 veckor.