ont i insidan av foten

Fråga:

jag skulle nog säga att jag har en liknande skada som denna. det var för mer än 4 månader sedan jag skadade mig på fotbollsträningen. det var när jag täckte skott och istället för att motståndaren träffade bollen träffade han mig rakt nedanför stortån, på insidan. jag hade problem med att gå de första dagarna men jag lyssnade inte på kroppen och fortsatt träna. det kändes som om jag rev upp ett som som försökte läka hela tiden och efter en månad med skadan valde jag att vila en hel vecka. det hjälpte lite men jag kände att skadan fortfarande var kvar. på något dumt vis fortsatte jag träna och samma sak hände igen. jag slet upp ”såret” och kände omedelbar smärta direkt. jag hade svårt att sova under natten eftersom hur jag än rörde stortån fick jag ont. 2 månader efter skadan hade uppstått för första gången väljer jag att åka på akuten och rönka foten. de hittade ingenting på bilderna så jag fick åka hem. jag valde då att fortsätta med min träning och en vecka senare ringer jag och bokar en tid för att kolla foten. läkaren sade att det mycket möjligt var nån sorts ligament eller mjukdelsskada. jag väljer då att vila i 4 veckor. efter 4 veckor kändes det bättre. jag kunde gå normalt och böja på stortån, men jag kände att skadan inte hade försvunnit. 3-5 veckor efter min viloperiod träffar jag bollen med stortån och då kände jag hur all min vila och skötseln med foten inte hade lönat sig. varje gång jag smeker stortån med lite lätt tryck och en halv decimeter neråt känner jag smärta. vilket håll jag än böjer stortån åt får jag ont och det känns precis nedanför stortån. området är lite lätt svullet och har alltid haft en blå färg när besvären kommit.

jag vet inte vad jag skall göra och börjar läsa på nätet och hittar en massa sajter där man kan operera vid långvariga skador eller andra lösningar.
själv vet jag inte vad jag ska göra. jag vill bara vara klar så snabbt som möjligt eftersom fotbollssäsongen börjar nu.

snälla jag skulle verkligen behöva råd, info och hjälp.

https://www.idrottsdoktorn.se/fragor-svar/ovrigt/problem-med-fot-tan

Svar:

Du behöver bli undersökt av en ortopedspecialist för att man skall kunna ge förslag på åtgärd. Med 3 allvarliga trauman mot samma tå ökar risken för komplikationer. För att kunna komma till ortoped behöver du en remiss, företradesvis från din husläkare, och en föregående MR-undersökning där man i remissen bl a frågar efter mjukdelsskada och broskskada.