Ont i knä efter styrketräning!

Fråga:

Jag är en 23 årig tjej som tränat basket från 6-16 års ålder.
Därefter har jag haft en lång paus och nyligen börjat styrketräna sedan 2 mån tillbaka. Jag styrketränar hela ben samt mag-rumpmuskler. Dock har jag sedan cirka 1 mån tillbaka ont i vänster knäskåla. Det strålar typ utåt och senaste veckan har jag ont i halva vänster ben också. Jag har nu slutat styrketräna benen men vill ju fortsätta kunna göra det. Det känns som min knäskåla har vridits typ 180 grader.. Behöver jag kolla upp detta eller kan jag räkna med att smärtan snart avtar? Vilken träningsform ska jag satsa på? Mitt mål var att gå ner i vikt med hjälp av styrke & konditionsträning men nu vågar jag inte styrketräna längre… Hoppas på ett svar!

Svar:

Som nybörjad styrketränande är det mest troliga i knäskålsväg att du drabbats av jumpers knee (hopparknä), en inflammation i knälskålssenans infästning lägst ner på knäskålen. Det kan bero på att du överbelastat den p g a brister i vissa styrkekvalitéer i lårmuskeln. Rätt åtgärd är rehabträning, något som din sjukgymnast kan hjälpa dig med.
För korrekt diagnos och terapi krävs att man undersöker ditt knä, hos din husläkare, idrottsläkare eller sjukgymnast/naprapat.