Ont i knäet vid hög belastning

Fråga:

Jag har en son som är tolv år och spelat hockey och fotboll sedan 3-4 års åldern. Nu tränar han ca 4-5 gånger i veckan. Han är stor för sin ålder 1.63 lång och väger 70 kg. Han har börjat fysa mer med hockeyn samt egenträning som han har lagt upp tillsammans med en tjej som är massör. Han har inga ”större” problem med knät på isen, det känns av men det går att träna samma gäller när han joggar. Problemet uppstår när han ska spurta, då ökar det onda till smärta och sitter framförallt i knäts innersida.

Svar:

Det första man tänker på, med de få uppgifter du lämnar, är någon form av överbelastning i ett muskelfäste. Men det kan också t ex vara överbelastning i ett ligament som håller ihop knäleden. Detta kan ha en rad orsaker; muskelstramhet p g a otillräcklig stetching, felbelastning, träningsfel, olämpliga skodon et c.
För att kunna ställa en diagnos behövs en bedömning med undersökning. Om ni så önskar kan detta ske hos t ex IMES, v g se www.idrottsdoktorn.se. Efter korrekt diagnos och fastställande av möjliga orsaker kan man uttalas ej om lämplig behandling. Om besvären funnits under relativt kort tid kan det räcka med att eliminera orsaken för att det skall läka på egen hand.