Ont i knän och vader

Fråga:

Hej!
Jag började springa för en månad sedan. Jag håller igång ca 30-40 min 3 ggr i veckan och jag blandar löpning med snabb gång. Nu har jag börjat få ont i vader och knän, något som jag inte känt av sedan jag började motionera. Till saken hör att jag bytte skor för ca 1,5 vecka sedan. Jag köpte ett löparskor med stötdämpning både bak och fram. Nu undrar jag: När vet man om man har valt fel skor dvs. hurpass mycket är det ok att känna av sin träning?
Sen undrar jag också om det är farligt att endast strecha efter ett motionspass?

tack på förhand

Marie

Svar:

Hej!
Risken med skobyte är just att man köper skor som inte passar foten eller fotens rörelse. Alla fötter är olika. I ditt fall verkar det ju finnas ett klart tidsssamband mellan dina besvär och byte av skor. Enda sättet att veta om skorna passar är att pröva dem. I många sportskoaffärer finns löpband med spegel och ibland även video för att man skall kunna få en uppfattning om hur foten rör sig i den sko man valt. Oftast behövs inte så noggrann analys, men i dit fall kan det vara av värde. Om skon t ex är feldoserad kommer den att motverka din fots naturliga rörelseschema, varvid man får besvär i någon form.

Orsaken kan dock vara en annan än skoproblem: Har du trappat upp träningen för snabbt? Är du stram i muskulaturen?

Det är inte farligt att bara stetcha efter träningen i stället för både före och efter, men man tjänar i allmänhet på det sistnämda genom att skadefrekvensen minskar. Viktigt är att värma upp åtminstone något innan en ansträningande aktivitet. Ativiteten känns då dessutom mer komfortabel.

Jag tycker inte man skall acceptera att en motionsaktivitet gör ont. På sikt hämmar det motivationen och gör att man så småningom slutar.