Ont i knät, vad är felet och åtgärd?

Fråga:

Hej!
Jag spelar fotboll och tränar varje dag. Inför förra säsongen så gick jag från att träna på konstgräs till att träna på vanligt gräs. Träningsdosen höjdes även från 3 till 5-6 träningspass i veckan. Under slutet av säsongen (I början av november) började jag få en konstig känsla i knät efter träning. Det blev sedan värre. Jag tog ett uppehåll kring jul på 4 veckar utan större fysisk aktivitet. När jag seds började träna igen så var knät fortfarande inte 100%. Efter träning så känns det lite segt och pulserar. Jag kava vid vissa tillfällen känna ett tryck på insidan, och i vissa moment är det som att det knäpper i knät, ej så man hör dock. Nu har det dessutom spridit sig till knävecken där det gör int när jag t.ex. går nedför trappor. Vad kan detta bero på? Och vad bör jag göra?

Tack på förhand!

Svar:

Det låter som du har en överbelastad knäled, som uppkommit som ett resultat av underlagsbyte och fördubblad träningsmängd. 
Botet består prinicpiellt av att avlasta från smärtande aktivitet en period och att sedan trappa upp träningsdosen doserat och långsamt, parallellt med att träna alternativ träning där knän belastats mindre. För detta behövs handledning med en sjukgymnast med idrottsrehabinriktning. Framgångsrika fotbollsklubbar/föreningar har sådan knuten till klubben/föreningen.