Ont i magen vid löpning

Fråga:

Hej! Jag har förvisso Ulcerös Colit i hela tjocktarmen, även om jag är skovfri sedan länge med hjälp av Azatioprin. Tarmen bråkar ibland med mig ändå men det tror jag beror på trassel med muskulatur och liknande – nog så besvärande. Men min fråga gäller en annan typ av magkrångel. Emellanåt drabbas jag av en smärta långt upp i magen. Smärtan känns som jag minns att magkatarr känns och liksom molar och värker och när jag trycker på magen så är jag jätteöm precis under revbenen. Diafragman? Nån sorts kramp? Det känns inte alls som håll. Smärtan kan sitta kvar i åtskilliga timmar, ibland dagar efter en löprunda. Känns lite obehagligt när det händer och jag undrar om det finns något jag kan göra eller tänka på när det uppträder. Stort tack på förhand!

Svar:

Inte helt ovanligt med magbesvär hos löpare. Lite om detta inkl tipa kan man läsa på http://loparhalsa.se/start/content.cfm?Sec_ID=3683&Lan_ID=1.
En annan tanke är att det kan röra sej om IBS, då UC och IBS ibland förekommer samtidigt. Läs gärna på, och ta upp besvären med din mag-tarmdoktor.