Ont i muskelfäste eller senfäste över höger vad

Fråga:

Hej, Jag är 20 år och jobbar som soldat. Jag har för ca 2 veckor sen fått ont i en punkt över ena vadmuskeln. Smärtan sitter ganska djupt. Jag har burit tungt och gått mycket under min tid som soldat. Dock så tycker jag att de två senaste veckorna innan jag fick känningar varit relativt lugna. Det började göra ont långsamt, sen när jag skulle hem för dan efter en lugn dag på jobbet så fick jag halta hem på grund av smärtan. Det finns ingen svullnad,ovanlig värme eller hård knöl osv. Var hos akuten då smärtan blev värre. Där så efter en minuts-diagnos efter att ha väntat två timmar sa ortopeden att det är förmodligen en sträckning/inflammation i den djupa vadmuskeln. Han trodde att det kunde vara soleus. Ätit naproxen och vilat helt från jobbet i en vecka med lite förbättring. Det gör inte så ont vid vila som förut. Men har jag gått och sen sätter mig ner eller lägger mig ner så kan det göra ont i den punkten snett över vaden ett bra tag och smärtan kan komma och gå ibland. Jag misstänker att det är ett muskelfäste som kanske brustit då det är specifikt en punkt men smärtan kan gå runt lite i hela vaden, speciellt om jag gått en liten bit. Tacksam för svar för vad det kan vara och hur jag ska gå vidare.

Svar:

Eftersom det är svårt utifrån beskrivningen avgöra diagnos blir detta gissningar. Man behöver veta bl a exakt lokalisation, något som kan vara svårt för en lekman. Med tanke på ditt yrke ligger stressfraktur på skenben eller vadben något man gärna vill utesluta, då det inte är helt ovanligt efter mycket marscherande. Om detta kan uteslutas genom manuell undersökning, är muskeldistorsion (större eller mindre muskelskada) en tänkbar orsak. Det uppkommer genom överbelastning, t ex genom att muskeln inte hinner anpassa sig till snabbt ökade krav. Diskrepans mellan krav och förmåga ökar skaderisken, vilket är en av orsakerna till att man före en aktivitet bör träna sig till tillräcklig förmåga.
En vecka räcker dessvärre inte för att läka ens en liten distorsion, för att läka fullt ut krävs flera veckor, hur lång tid som behövs beror bl a på hur stor skada är och hur man tar hand om den. 
Den som ligger närmast till för att svara på dessa frågor är givetvis din förbandsläkare. Ett annat alternativ är att söka hos din husläkare.