Ont i övre knäskålen direkt efter träningspass

Fråga:

Hej.

Jag började i höstas att träna mer högintensiv träning, hade tränat regelbundet i ungefär ett år då men mest pass där jag enbart tränade med kroppen. Innan dess tränade jag Max 1 gång/vecka.
I januari i år överansträngde jag min hälsena och kom tillbaka till den högintensivt träningen först i slutet av mars.under perioden januari – mars körde jag bara core-pass. Kunde träna högintensivt i ungefär en månad innan jag fick pausa från all sådan träning igen pga utmattningstecken. Kört mestadels body balande-pass och core-pass i 1,5 månad nu.

För en vecka sedan körde vi ett träningspass med jobbet. Vi körde bland annat utfall, burpees, benböj etc.. Direkt efter träningen kände jag smärta i knät när jag gick i trappor. Nu känns det även ibland när jag går. Och när jag gör benböj!! Det känns från typ mitten av knäskålen och sedan övre delen.
Jah brukar gå till jobbet i princip varje dag, fram ocj tillbaka blir det ungefär 1,1 mil, då går jag på asfalt. Har i princip alltid bra gåskor men ibland kan jag gå i converse (jättedumt)

Vad tror ni smärtan i knät kan bero på? Och vad rekommenderar ni mig att göra framöver? Tacksam för (snabbt) svar.

Svar:

Det kan utgående från din beskrivning röra sig om en överbelastning av senan som hör till lårmuskeln övre delen av knäskålen. Mest trolig diagnos kräver flere uppgifter och att man undersöker dig.
Din träningsbeskrivning indikerar risk för överbelastning. Du behöver lära dig att dosera träningen rätt, så att kroppen hinner med att återhämta sig tillräckligt mellan passen, särskilt om aktiviteten är ny och intensiv. Rådfråga i första hand en seriös tränare om ditt träningsupplägg.