Ont i Piriformismuskeln

Fråga:

Hej! jag fick diagnosen utbuktande disk 2011, jag har gått och haltat i 2,5 år och inte kunnat gått normalt med vänster ben. Jag har gått och tränat på rehab, legat i sträckbänk och akupunktur, har även satt elektroder på fötter och ben och har påverkade nerver. Jag gick på laserbehandling för det gör så fruktansvärt ont inne i vänster skinka. Ryggen är bra men jag kan inte gå för att smärtan i skinkan gör så ont och strålar ner i benet och knä han som utförde laserbehandlingen sa att jag har för kort piriformismuskel, Vad kan jag göra? Jag står snart inte ut. Med vänlig hälsning Tommy

Svar:

Dina behandlingar är av ”passiv” karraktär, lämpade enbart för lokal symptombehandling, vilket i o f s ibland kan vara gott nog men ofta inte är tillräckligt hjälpsamt.
Det man behöver göra är överväga varför du har dina besvär, vad den bakomliggande orsaken är. Överbelastning av ländrygg handlar oftast om låg grad av bålstabilitet, där en av följderna kan vara överutnyttjande av muskulatur som inte är lämpande för stabilitetsfunktion, t ex höftrotatorerna (en av dessa är piriformis).
Man bör bedöma din grad av bålstabilitet och träna detta om det behövs. Dessutom behöver du vara effektiv i smidighetsträning av höftrotatorerna. 
Sök hos ryggspecialist för detta!