Ont i stortåled

Fråga:

Hej!
Har sedan strax december -10 börjat få ont i framförallt stotåleden höger fot,kan i bland känna lite i övriga tårs leder höger också. Åkte en hel del klassisk skidåkning och det var då besvären började. Smärtan kommer då foten böjs frammåt och gör ett frånskjut. Framförallt vid löpning och klassisk skidåkning. Jag trodde på överansträngning i tåleden och vilade i drygt en vecka med smörjande av voltaren och senare även en veckas peroral behandling utan resultat. Just nu åker jag bara fristilsåkning i spåret(inte samma belastning då)som motion.Det går hyfsat bra. Har svårt att gå i låga stövlar och högre klack på stöveln ”finns inte på kartan” Lundhagskängan är den som går att gå i. Vad kan detta vara? och vad kan jag göra åt detta? Hade för 1 1/2 år sedan plantar fascit på vänster fot och gick då till en ortopedtekninker som gjöt iläggssulor.Han sa då att jag hade låga fotvalv. Dessa besvär är borta men jag går fortfarande med iläggen på jobbet.
Mkt tacksam för svar.

Svar:

Detta är sannolikt inte plantar fasciit eller besvär förknippade med dina fotbäddar, även om många dessvärre får fotbäddar på lösa boliner (utan egentlig indikation), vilket i sej kan skapa problem. Den vanligaste åkomman i området du beskriver är inflammation p g a överbelastning av böjsenan till stortån. Det kan också handla om ett ”mekaniskt” problem som har med skidpjäxorna att göra, eller om en irritation i grundleden till tån. 
Genom att undersöka dej kan man komma fram till rätt diagnos och därmed ge råd om bot och bestämma trolig läkningstid. Principen är främst att eliminera orsaken till besvären, vilket man sällan gör enbart med antiinflammatorisk tablettbehandling. Vila eliminerar oftast inte heller orsaken, och risker att försvaga de färdigheter du tränat upp dej till. Pröva med att undvika så mycket det går av aktivitet som gör ont, och när det gått över börja försiktigt med aktivitet igen. Under tiden bör du tänka på underhåll av konditionen på annat sätt. Vid osäkerhet eller försämring bör din idrottsläkare definitivt undersöka dej.