Ont i triceps vid hög belastning

Fråga:

Hejsan!

Jag har sedan en tid tillbaka känt mindre smärta i mitt högre tricepsfäste (det mot armbågens baksida om man säger så). Jag körde då följande övning (http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/lying-close-grip-barbell-triceps-extension-behind-the-head) och pressade på fint. Dock så kängde jag efter ett par rep (tungt) hur det stramade till och jag kände en mindre smärta i området jag beskrev tidigare. Jag avslutade övningen och vilade från den ett bra tag. Jag har sedan tagit det lugnt med triceps, kört väldigt lätt osv och det har känts bra. Nu för någon vecka sedan så provade jag igen och kände då samma smärta. Vad kan detta vara för något?

Värt att notera är att jag slog i området jag beskriver för c:a 3-4 år sedan i en kant (ramlade omkull) och fick ett blåmärke. Idag syns det endast en dov brun fläck där jag en gång hade ett blåmärke. Det gör inte ont om jag klämmer på området och jag kan använda armen utan några problem. Smärtan yttrar sig endast under hög belastning.

Sedan har jag en till fråga. När jag kör tricepsövningar så knäpper ofta en led i min högra armbåge. Vad är detta för något och hur kan man undvika detta? Det gör inte ont men det är jobbigt och jag undviker det gärna.

Tack på förhand.

Svar:

Möjligen har du fått en överbelastning av senfästet för triceps, inte så ovanligt när man börjar med nya övningar. Besvärstiden, förutsatt att du undviker att irritera området med belastning, brukar vara 4-8 veckor. Efter 4 veckor kan man börja belasta försiktigtvis, med högre reps, 15-20 r/s, och efter någon vecka kan man börja minska repstalet. Var noggrann med stretching. Orsaken till knäppningar i armbågen vid tricepsövningar är ofta en segmentell stramhet i triceps, mycket vanligt. Då hjälper 1) stretching och 2) noggrann uppvärmning. Om du börjar med nya övningar bör du börja försiktigt första passen, med höga reps och liten belastning. Öka successivt belastning och sänk repetitionerna långsamt. Vanligaste orsaken till styrketräningsskador är när man inte respekterar detta utan ökar för snabbt för vävnadernas hållfasthet.