Ont i utsida av fot.

Fråga:

Hej, jag är en 16årig tjej som älskar att löpträna. En dag i början av augusti hade jag plötsligt jätteont i vänster fot på utsidan. Det syns ingenting på foten, det gör heller inte ont när jag klämmer och känner på den. utan det är bara när jag rör foten det gör ont men ibland också när jag bara sitter.Smärtan går upp mot lilltån. Nu har jag haft ont ca 5 månader. Jag har varit till ett antal läkare, ortopeder, sjukgymnaster och tränare. Jag har också både gjort en vanlig röntgen och en magnetsröntgen utan att någonting syns. Sedan jag fick ont i Augusti har jag inte sprungit ett steg. Jag har bara simmat, styrketränat och cyklat (vilket också har gjort ont). Jag har ordentliga löparskor som jag har köpt av en löpkunning för ca 1 1/2 år sedan. Jag skulle vara så tacksam om ni på något sätt skulle kunna hjälpa mig,om ni kunde ha något tips på någon som vet vad det kan vara, om jag ska träna,i så fall vad jag ska träna? Eller om ni vet vad det skulle kunna vara?!
Jag har också under en tid för ca ett år sedan varit underviktig, skulle det kunna ha något samband, vad kan jag i såna fall göra?
Tack på förhand.

Svar:

Eftersom MR inte givit något, inte har ont lokalt och du genomgått de vanligaste undersökningarna kan man misstänka att dina besvär är ”funktionella”, d v s att de uppkommit och märks enbart då du belastar i visssa moment. Bäst chans till diagnos borde du kunna få genom att träffa någon med kompetens och erfarenhet av vad som sker när du löptränar, någon idrottsläkare, sjukgymnast eller naprapat med löparinriktning. Med en diagnos kan man lättare designa behandling och rehab.
Bor du ute i landet kan man höra med en friidrottsklubb om tips var man hittar en sådan. I Stockholm finns flera sådana med god kompetens, t ex idrottsnaprapat Joseph Beg på Löparkliniken (mailto: joseph@loparkliniken.se)