Ont i vaderna vid Fotbollsträningen

Fråga:

Hej jag har spelat fotboll sedan jag fyllde 6 år. Men nu på senare år så har jag börjat få så ont i vaderna samt sidan av smalbenet när jag spelar fotboll och planen är för hård. Jag vet inte vad det beror på och det är verkligen jättefrustrerande att behöva stå över massor av träningar och matcher för jag helt enkelt inte kan ta i i mitt löpsteg för att det gör så ont. Smärtan sitter mellan vadmuskel och smalben på båda sidor av benet. Det dyker oftast upp om jag tränar 2 dagar i rad på hårt underlag Tack på förhand

Svar:

Det låter som att du har en överbelastning i den djupa delen av vadmuskeln, soleus. Åkomman är vanligt förekommande hos fotbollsspelare. Det beror ofta på flera faktorer, varav spel på hårt underlag (tillsammans med att din muskulatur inte anpassat sej till underlaget) kan vara en av dessa. Till bilden brukar också höra ofördelaktiga skor, låg koordinationsgrad, låg smidighet och låg uthållig styrka. 
Man behöver bedöma vilka faktorer som spelar roll i ditt fall, genom undersökning och funktionell testning, för att kunna komma fram till vad som bör korrigeras, om du vill bli av med problemet. Sök i första hand för det hos din idrottsläkare.