ont i vristen vid löpning 4 år efter hälseneruptur.

Fråga:

Jag slet av hälsenan för 4 år sedan i en bordtennismatch. Efter operation och borttagning av gips var nästan foten orörlig Jag fick träna i basäng och styrketräning varje dag i 3 månader för att rörligheten i foten skulle bli ok. Fortfarande har jag ca 25 grader sämre rörlighet i fotleden vid belastning än den friska foten. Efter detta har jag aldrig kunnat löpträna eftersom det gör ont i fotleden i den skadade foten vid varje steg jag tar. Efter någon km börjar det också värka i knäet. Jag har aldrig före skadan haft några problem i varken knä eller fot före skadan. Vad ska jag göra för att kunna löpa igen

Svar:

25 graders rörelseinskränkning är ganska mycket, och helt klart potentiellt handikappande vid löpning. Dina besvär kan åtminstone delvis bero på detta, men man måste också misstänka att ditt löpsteg förändrat sej i och med skadan, vilket också i hög grad bidrar till belastningen i fotleden och i knät. 
I första hand bör man kartlägga din rörlighet, koordination, momentan styrka och se på ditt löpsteg, för att se vad som fattas. Rörligheten kan säkert påverkas med rätt kvalité i stretching. Undersökning kan man få hos sin idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.