ont i vristen

Fråga:

Jag har börjat löpträna på sistone men har börjat få ont på insidan av vristen. Det onda kommer i både fötterna efter att jag sprungit ett tag under knölen i senan. Jag har testart att vila ett tag och sen börja träna lugnt igen men det kommer alltid tillbaka. jag har även fått tips att massera bort det på senan och under foten men det har inte heller fungerat.

Svar:

Ont under fotknölen på insidan brukar handla om steg/löpteknikfel och/eller skofel, då en av musklerna som stabiliserar foten blir överbelastad. Det kan ske om koordinationsgraden är för låg i förhållande till de krav som ställs, t ex då man använder en sko med maximal dämpning i sulan (vilket gör skon mer vacklingsbenägen), eller då man använder foten ofördelaktigt i löpsteget.
Man skulle bl a behöva testa din koordinationsgrad och titta på ditt löpsteg för att svara mer ingående och kunna ge ev träningsordination, vilket kan göras hos din idrottsläkare. Du kan själv testa genom att byta skotyp, till en med mindre dämpning i sulan och se om det gör skillnad. Vila är inte rätt metod att ta hand om problemet!