Ont inne i skinkan, vid fäste (sittknöl)?

Fråga:

Hej!
Jag har ett problem som började för 9 månader sedan, spelade fotboll och fick en hård smäll mot svanskotan. Fortsatte spela (dumt) och fick ytterligare en rejäl smäll, i dagsläget gör svanskotan fortfarande ont. Men, problemet är att jag kan inte springa. Inte på grund av svanskotan utan på grund av någonting i höger skinka. Det gör liksom ont runt sittknölen någonstans, är lite ömt inåt insida lår. Men det är liksom MITT I skinkan, inte nedanför eller i ljumsken.
Problemet är som sagt att jag kan inte springa.. ju mer och ju fortare jag springer desto ondare gör det. Tar sedan flera dagar innan jag kan gå normalt.
Var hos en sjukgymnast som konstaterade att jag hade tappat stora delar av explosiviteten och uthålligheten på höger sida (jämfört med vänster ben) men att styrkan fanns kvar.
Har kört rehab länge nu. Gör ingen skillnad. Vet inte vad jag ska göra. Vill så gärna kunna idrotta ordentligt igen….
Snälla, hjälp mig.. vad ska jag göra? Vad är felet till att börja med?

Svar:

9 månader är ur idrottsmedicinsk synvinkel en mycket lång tid, alltför lång för att inte ge sekundära besvär, tyvärr. Möjligen har en av dina höftrotatorer skadats och blivit inflammerad och/eller förkortad, inte så ovanligt i den region du beskriver. För att komma vidare behöver man undersöka dej så att rätt diagnos kan ställas. Sök hos din idrottsläkare (eller hos idrottsmedicinskt utbildad och erfaren naprapat/sjukgymnast) för detta och för ordination av rätt behandling.