Ont insida knä

Fråga:

Hej, jag löptränar ca 3 gånger i veckan och har gjort så i cirka 3 år utan några skadebekymmer. Nu har jag fått ont på insidan av höger knä, precis till vänster om knäskålen. Det gör inte ont när jag springer, går, står eller sitter, däremot när jag sitter på knä/huk och framförallt när jag reser mig från den positionen.

Dessutom knakar/knastrar det ofta i knät när jag stretchar genom att böja höger underben inåt/uppåt mot vänster lår.

Är det en sena eller muskel på insidan av knät som smärtar?

Svar:

Hej!
Antingen har du en överansträngning av ett senstråk eller ett muskelfäste – svårt att avgöra utan undersökning. Knaster eller knäppningar i leder har sällan eller aldrig någon annan betydelse än ett vanligt vacuumfenomen som uppstår då ledytorna med sina normala ojämnheter glider emot varandra. Vid skador/smärta blir man mer uppmärksam även på normalt förekommande fenomen. 
Dina besvär är således sannolikt en inflammation. Om det blir värre eller inte går över bör du söka för detta, t ex hos idrottsläkare. Ju tidigare behandling desto snabbare går besvären över. Behandlingen består i att säkerställa diagnosen, ta redan på orsaken till att besvären uppkommit och eliminera detta, samt eventuellt tillägg av antinflammatorisk tablettbehandling.