Ont kring sittknölarna ner i låren

Fråga:

Hej! Jag har haft ont runt höften,runt sittknölarna där smärtan drar neråt mitt i låren och mot knä. Då jag idrottade aktivare (fotboll)kunde smärtan kännas ända ner i foten. Jag blev op på hö sida för piriformissyndrom men det hjälpte inte ett dugg. Jag har gått hos naprapater, fysioterapeuter etc. Ingenting hjälper. Jag har stretchat och gympat etc.Magnet rtg är gjord av nedre ryggen där en liten degeneration hittades men inget som kunde påvisa smärtorna. Magnetrtg av hö höft var ok. Joggar aktivt ett par ggr iveckan och smärtan känns värre under aktiviet och efteråt. Reuma prov har tagits och är ok. Vad skall jag göra härnäst? Kan det vara Bechterews sjukdom trots att provet för detta varnegativt Hbla27 el nåt dylikt.Jag har haft problemen ca 8 år och sprungit på undersökningar. Tacksam för svar. 39 åring

Svar:

Vad bra att alla prover och avancerade undersökningar är utan anmärkning! Men det innebär inte att din smärta inte finns. Det som inte syns i dessa undersökningar är ditt funktionella status, d v s hur du och din rörelseapparat fungerar i praktiken. Det är relativt vanligt att man inte undersöker de förmågor som behövs för den funktionella situationen, utan förlitar sej på blodprover och externa undersökningar. 
Mitt förslag är att du söker hos någon som kan titta på dessa kvalitéer, t ex din idrottsläkare eller sjukgynmnast/naprapat med idrottsmedicinsk vidareutbildning (t ex hos oss på IMES). Det man bör gå igenom kan du läsa lite om i artikeln på denna länk.