Ont ovanför knä

Fråga:

Hej! Jag spelade inomhusfotboll för ungefär sex veckor sedan, och vid ett skott-tillfälle fick jag plötslig smärta precis ovanför höger knä. Jag gick av direkt och satte mig, märkte sedan att smärtan vid böjning av benet var outhärdlig, från sittande till stående ställning, samt vanliga gångrörelser. Det gjorde extremt ont vid dessa böjningar de två första dagarna, varpå jag haltade runt en del, men successivt minskade smärtan, så jag tog aldrig kontakt med sjukvården.

Nu har det som sagt gått ganska lång tid. Jag kunde efter 1-2 veckor gå normalt, men vid trappgång främst uppåt gör det ont när höger ben/knä belastas. Det är samma sak vid snabb gång eller jogg/sprint. Sitter jag på huk (så att jag verkligen pressar baksida lår mot vaden, balanserades på tårna är det också en spännande smärta.

Det uppstår också ett klickande ljud vid höger knä då jag gör vissa rehabiliteringsövningar, t.ex. liggandes på rygg då jag böjer benet 90 grader och sedan sträcker det uppåt. Dessa klick kan vara obehagliga och jag kan känna viss smärta.

Vad kan detta bero på tro?

Mvh
Jesper

Svar:

Man kan tänka sig att smärtan beror på rester av en sen- eller muskelbristning. Du behöver möjligen hjälp med rehabinsatser via sjukgymnast eler naprapat för att ernå full utläkning. Klickfenomenen i knät vid extesnsionsrörelse kan vara en meniskskada. Med reservation mot vad som ev kan komma fram vid en knäundersökning. Om du själv upplever stora besvär kan det vara av värde att få knät undersökt. I annat fall avvaktar man några månader och hoppas på full självutläkning.