Ont ovansidan foten, fortsätta åka skidor?

Fråga:

Hej!

Har efter längdskidåkning plötsligt fått ont i vänster fot.
Det ömmar vid tryck mot benet (?) som går ovanpå foten mot tån jämte stortån, vid en punkt några centimeter från tån upp på foten.
Det ser aningen svullet ut och det är ibland svårt att stödja på foten när jag går, i själva steget då man böjer foten.
Inga problem att böja tårna.

Detta är kanske typiskt en stressfaktur?
Detta började för 3 veckor sedan, jag vilade en vecka och provade Voltarentabletter efter att ha haft det en vecka och det blev bättre men inte bra.
Det blev sämre igen när jag började åka igen men det gör inte katastrofalt ont.
Normalt gör det inte så ont när jag åker utan det är efteråt vid gång.

Min egentliga fråga är om ni tycker det är OK att underhållsträna några veckor till och åka säsongens mål Öppet spår (Vasaloppet) den 27 februari?
Eller om jag snarast bör avbryta skidträningen för en längre vila?
Blir det inte mycket värre än vad det är skulle jag gärna åka loppet och sedan ta en behövlig viloperiod.

Är motionär och det vore förstås tråkigt att inte kunna åka loppet men vill förstås inte riskera eventuella stora/kroniska problem eller avsevärt längre läkningstid.

Råd om läkningstips (skor eller annat, använda eller inte använda Voltaren?) tas gärna emot eller om det kanske är nödvändigt med undersökning för att kunna svara på ovanstående.

Svar:

Man kan inte utesluta stressfraktur på din beskrivning. Ett vanligt område för detta är just andra mellanfotsbenet. Man behöver undersöka dej, och om man är osäker komplettera med röntgenundersökning (om det gått mer än 2 månader från smärtdebuten)/MR/scintigrafi. Sök hos din idrottsläkare eller husläkare för detta! 
Behandling av sådan stressfraktur varierar med skadelokal men i typiska fall handlar det om att undvika hopp, löpning och långa promenader på hårt underlag under 4-6 veckor. Under tiden bör konditionsnivån upprätthållas av annan aktivitet (vattenlöpning, roddmaskin, motionscykel, simning m m).