Ont runt inre fotknölen

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 16 år som tränar friidrott flitigt. Grenen i störst fokus är höjdhopp men jag klarar knappt av att tävla för tillfället då jag fått ont runt den inre fotknölen på upphoppsfoten. Smärtan kommer när jag börjar hoppa, vanligtvis efter jag gjort ett par hopp, men den blir bara värre och värre. Senast jag fick ont nu så kunde jag inte stå på tå då det gjorde så ont. Tränaren misstänker att jag sätter i foten fel men även att det skulle kunna vara något ”strul” med foten. Har ni någon aning om vad det skulle kunna vara? Jag skulle även vara tacksam för förslag på bra fotövning som stärker det fotpartiet.

Svar:

En gissning är att det handlar om senan till den muskel som sträcker på och tippar foten utåt (supinerar), eller senan till muskeln som kröker på tårna. Dessa sitter djupt i vaden och senan sneddar runt inre fotknölen. Problemet är ganska vanligt hos friidrottare.
Man behöver undersöka dej för att fastställa diagnosen. Först då kan man ge ordination till rehab. Sök hos din idrottsläkare för en undersökning.