Ont strax under knäet

Fråga:

Hej! Jag har råkat ut för ett problem, när jag springer så får jag ont strax under knäet till höger, det känns inte som det är i själva knäet utan mer som ett muskelfäste eller något, stället som det gör ont på är inte större en ca en 5 krona. men när jag får ont, så kan jag inte fortsätta att springa men jag kan göra allt annat utom höga knälyft och spark i baken, för då gör det ont. Nu undrar jag vad det beror på jag har aldrig haft dom problemen förut och nu ska jag springa gbg varvet om ca en månad, så jag vill gärna ha ett svar på vad det här kan vara.

Svar:

Hej!
Ont mitt på framsidan strax under knät kan vara ”jumpers knee”, en inflammation i knäskålssenans infästning i knäskålen. Om besvären funnits kortare tid kan antiiflammatorisk behandling med tabletter vara ett alternativ. Beroende på orsak, svårighetsgrad och besvärslängd bör även annan terapi övervägas. Löptävling med jumpers knee är inte att rekommendera, då risken för komplikationer är relativt hög.
Diagnos ställs av läkare med specialistkompetens och behandling planeras av densamme och handläggs av idrottsmedicinskt utbildad fysioterapeut (naprapat eller sjukgymnast). Du kan få hjälp med detta via idrottsmedicinskt kunnig husläkare (och vidareremiss) eller hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.