Ont under knät

Fråga:

Hittar inget bra svar på min knäåkomma trots många känsvar. Jag tränar löpning några gånger i veckan med långpass på ca 1,5 på helgerna. Har nu fått ont under vänster knä men bara när jag styrketränar i gymmaskin för ovansida lårmuskel och när jag går uppför i trappor. När går och löper är jag smärtfri. Stämmer inte med Jumpers Knee tycker jag. Skulle vara tacksam för trolig orsak o verkan men framförallt någon form av rehabträningsprogram. Kör nu knälyft stående på sidan i en trappa som känns stärkande och i stort sett smärtfritt. Tacksam för svar.
Mvh Uffe

Svar:

Ont under vänster knä (på framsidan?) vid quadricepsträning i maskin (benspark/extension) kan mycket väl vara jumpers knee, dvs en inflammation i knäskålssenan. I ditt fall skulle man hellre välja övningar som inte gör ont! Maskinträning är generellt ingen bra idé som kompletteringsträning för löpning. För att ha nytta av styrketräningen i löpning bör övningarna belasta så lika som belastningen i löpning som möjligt, ”funktionell styrekträning”. Det finns flera skäl till detta, inte minst skaderisk.
Sluta med maskinträningen, åtminstone de övningar som ger smärta! Lär dej funtionella övningar genom att hyra löptränare/rådfråga/gå kurs eller konsultera sjukgymnast/naprapat med löparinriktning. Löpteknik, förutsättningar, färdigheter och mål avgör hur ett sådant träningsprogram ser ut.