Ont vid vänster sida av naveln, bukmuskel?

Fråga:

Hej, jag har under en längre period haft ont i sidan av naveln till och från, smärtan känns väldigt svagt när jag ligger på vänster sida och inget på höger. Det smärtar väldigt mycket lär jag lutar överkroppen bakåt. Smärtan går som i en rak lodrät linje och det gör ont på samma ställe. Min fråga är vad det kan bero på? Jag sportar mycket och rider, och undrar om det kan bero på överbelastning/sträckning eller något liknande eftersom jag rider såpass, jag är hoppinriktad och undrar om det kan bero på en fel-landning eller något liknade, eller vad det kan vara för fel

Svar:

På din beskrivning blir förstahandsgissningen att det rör sig om bukmuskulaturen, en sträckning/distorsion. Bukmuskulaturen står för en väsentlig del av bålstabliteten. Ridning i alla dess former kräver mycket god bålstabilitet, något som ibland inte motsvaras i praktiken, och särskilt om kraven ökar, ökas också risken för att man överskrider sin kapacitet. Skillnad mellan krav och förmåga bör därför utjämnas, något som man får när man utövar sin aktivitet och/eller då förmågan specialtränas. 
Jag kan heller inte utesluta navelbråck, eller andra orsaker till obehagen, men har för lite upplysningar i frågan för att vara mer specifik.
Mitt råd: Konsultera en sjukgymnast eller naprapat, som dels kan klämma på det onda området och bekräfta (eller förkasta) mitt resonemang samt ge dig övningar för extra bålstabilitet. Om annan diagnos synes tänkbar skall man fördjupa diagnostiken, en läkarfråga.