Osteokondrit knä

Fråga:

Hej,
har en 12-åring som som precis fått osteokondritdiagnos. Förändringen sitter i knät och man ska gå in och titta i knät om 3 veckor. Verkar inte vara några lösa benbitar eller brosk vad man kunde se på MR.
Min fråga är kommer han kunna fortsätta spela fotboll på hög nivå eller kommer det här att hindra honom vidare? Kan det dyka upp flera gånger på andra ställen eller på samma ställe igen om den här skadan läker?

Svar:

Osteokondrit är relativt vanlig orsak till knäsmärta i 12-19 årsåldern och är vanligast i puberteten. Orsaken är okänd, men man tänker sig att upprepade småskador p g a belastningsökning kan vara en bidragande orsak.

Det är allra vanligast att få osteokondrit i knäleden, men man kan också få sjukdomen i andra leder, till exempel armbågen, fotleden eller höften.Om knäleden drabbats gör knät ont, blir svullet och har tendens att fastna korta stunder i visst läge. Inte helt ovanligt är att osteokondriten är besvärsfri. Tillståndet brukar läka ut utan åtgärd om debuten sker före 15 års ålder. Under läkningstiden bör man undvika träning knäbelastande aktivitet, till exempel fotboll och hopp. Styrkeövningar är exempel på träning som bidrar till att minska besvären på kort sikt. Vid komplikationer med lösa ben/broskbitar som ger besvär bör kirurgi kunna diskuteras.
​I det enskilda fallet måste terapin utformas individuellt​ med hjälp av ortoped och sjukgymnast/fysioterapeut.