Ovanligt trött! konditionsträning?

Fråga:

Hej! vi är två tjejer på 17 år som inte tränar på fritiden. Vi har mycket dålig kondition och blir anfådda av att bara gå upp i en trappa. Detta är ett jobbigt problem för oss. Vad ska vi göra för att för bättra detta, då vi inte har hittat någon rolig fritids aktivitet. snälla hjälp oss. Kram Kicki och Sophie

Svar:

Hej!
Det finns ett enkelt svar på er fråga: Man har den kondition man använder. Om man behöver bättre kondition, t ex för att bli mer pigg och orka med bättre, är enda sättet att träna den. Det är inte särskilt svårt. Hur man gör kan ni se under ”råd o tips” på PrimaVi:s förstasida i höger spalt.

Att träna upp konditionen är en sak och att behålla den är en annan. Kondition är ”färskvara” och försvinner snabbt på någon vecka om den inte tränas. För att underhålla en viss konditionsnivå behöver man underhållsträna. Vilken typ av aktivitet spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det är något där man ”anstränger pulsen” några gånger per vecka. Det är också viktigt att den aktiviteten är så rolig som möjligt, och för att hitta vad man tycker är kul behöver man ofta pröva på olika saker, och byta ibland.