Överansträngda knän

Fråga:

Min snart 15 åriga dotter har smärtor i båda knäna. Hon har fått diagnosen överansträngda knän och ordination att smörja med Siduro. Detta har inte hjäpt. Hon harännu mer ont nu och klara svårigheter att gå i trappor och även sitta still en längre tid.Vänster knä är nu något böjt och kan inte sträckas utan mycket smärta. Vad gör vi nu? Jag är orolig, hade själv en brosktumör under knäskålen och gick med konstant smärta under många år.

Svar:

Siduro har ingen som helst effekt på andra inflammationer än möjligen ”tennisarmbåge”, så jag förstår att din dotter inte blivit hjälp av det dåliga rådet. I första hand bör man ställa en korrekt diagnos – ”överansträngda knän” är ingen diagnos över huvud taget – och därefter kan man avgöra vilken behandling som krävs. Sitta stilla och vila är inte alls bra, då det gör att man tappar kondition, styrka, koordination och uthållighet, och det bäddar också för att besvären återkommer efter vila då orsaken inte är åtgärdad.
Ni bör söka idrottsläkare (eller kompetent husläkare) för detta. Naturligtvis är ni välkomna till oss på IMES om ni skulle vilja så.