Överbelastat knä.

Fråga:

Hej,
Jag är 44 år och var för en vecka sedan på 2 veckors semester söderut. Har lagt på mig några kg under vintern, så jag tänkte vara duktig….
Upp tidigt på morgonen för en snabb golfrunda (3 timmar) i mkt kuperad terräng. Sedan ca 5 km löpning på eftermiddagen. Detta körde jag mer eller mindre dagligen. Kände ganska tidigt symptom i vänster knä, men tyckte inte det var så farligt. Sista golfrundan hade jag däremot rejält ont, men härdade ut. Golf har jag alltid spelat, men löpning är jag otränad för. Har nu, lite mer än en vecka efter hemkomst lika ont när jag går (haltar). Smärtan är koncentrerad till knät; När jag trycker är det precis under knäskålen mot insidan (till höger), på vänster knä som det smärtar. Känner även värk i området vid vila. Förstår att jag, otränad som jag är, har överansträngt knät, och att gissningsvis handlar om någon slags inflammation. Har fått en tid på vårdcentralen om en vecka… Vill försöka häva detta så fort som möjligt, då jag skall iväg på en ny resa om 5 veckor. Förstår att ni inte rekommenderar vila vid inflammation. Men om jag skall röra på mig, i så fall hur? Promenader, stretchövningar? Har ett stillasittande arbete. Hjälper receptfria antiiflammatoriska tabletter? Skall jag söka upp någon idrottsläkare?
Tacksam för svar.

Svar:

Att otränad plötsligt löpa en halvmil efter 3 timmar golf gör skaderisken mycket stor. Att uttala sej om den exakta diagnosen utan undersökning när det knän är vanskligt. Säkert har du en överbelastning, kanske i knäskålssenans infästning i knäskålen, vilket kallas jumpers knee. Om överbelastningen är enda orsaken till skadan bör det hela självläka om man inte irriterar det hela för mycket. Emellertid är orsaken oftare en brist i någon av de kvalitéer man behöver för idrottande, och där behöver man ta redan på vad som fattas för att kunna eliminera det och slippa långdragna besvär. Vila är inte aktuellt, men avstå från alltför smärtande moment under besvärstiden och börja sedan med aktivitet försiktigtvis. Håller besvären på längre än 3-4 veckor eller förvärras bör man söka hos sin idrottsläkare. MEN: detta gäller enbart vid denna diagnos. För säker diagnostik krävs en undersökning!