Överbelastning

Fråga:

Hej, kille, fotbollsspelare, 18 år, opererade min axel och vilade från fotbollen i 4 månader, när jag skulle börja spela fotboll igen så körde jag för hårt och efter 2 veckor fick jag känningar i knäna, nu har jag under 1,5 år harft problem med mina båda knän. En läkare på sjukhuset och sjukgymnaster har med hjälp av röntgenbilder och annat kommit fram till att besväret jag har med mina knän beror på ”överbelastning” eftersom jag hade träna för hårt efter att jag hade vilat från fotboll. Det jag undrar är om hur lång tid det brukar ta tills man kan bli bra igen och om skadan kan återkomma efter att den har blivit bra.

Svar:

Frågan är vilken typ av överbelastning du har och var den sitter – det finns många strukturer i knäna som kan överbelastas! Om en skada är helt läkt bör man ta minst lika lång tid på sej för uppträning som man varit borta. 4 månaders frånvaro innebär MINST 4 månaders uppträning för att möjliggöra återkomst till samma nivå som innan frånvaron. I annat fall ökar skaderisken dramatiskt, och det ökade återhämtningsbehovet gör att träningen blir nedbrytande i stället för uppbyggande, vilket ytterligare förlänger uppträningstiden – en ond cirkel! Ditt fall med en följdskada är typexempel på detta.
Hur lång tid din knäskada tar att läka beror på vilken typ av skada det är och hur allvarlig den är, vilket tyvärr inte framgår av frågan. Läkningen förutsätter att orsaken till skadan är känd och att den eliminerats. Att bara behandla symptomen är inte tillräckligt. Om det handlar t ex om en senfästesinflammation, låt säga jumpers knee (inflammation i knäskålssenans infästning i knäskålen) – f ö den vanligaste idrottskadan – av måttlig grad, får man räkna med en läkningstid på 3 månader. Under läkningstiden behöver man underhållsträna ”de fem grundkvaliéerna” (kondition, styrka, koordination, uthållighet och smidighet), i synnerhet om det finns brister i dessa, för att kunna återkomma till din idrottsnivå så säkert och snabbt som möjligt.
Det behövs en individuell bedömning, säkerställande av diagnos, och upplägg av plan – rådfråga din idrottsläkare (t ex hos Idrottsdoktorn.se) om detta!