Övertränad?

Fråga:

Jag har varit aktiv i många olika idrotter främst konditionsidrott främst MTB. Jag har aldrig elitsatsat men varit en elitmotionär. Under hösten 2021 tappade jag motivationen till idrottandet (cykling ) och tyckte det kändes tråkigt att inte känna glädje till det jag gillat mest.

Accepterade tillståndet och försökte hitta på sådana aktiviteter som jag inte gjort på länge och försökte hitta motivationen på det sättet. Tränat lugnt sedan allt började men har känt glädje till att jag hittat nya aktiviteter (främst orientering). Började meditera och försökte hitta ett lugnare sätt att leva. Tog inte lång tid innan jag fick bältros i örat och covid senare.

Har fått brottats med det under vintern, våren och sommaren. När jag fick bältros och covid så har träningen svarat dåligt efter det tycker jag. Mina tankar gick till att jag har blivit övertränad och kroppen vill inte längre. Bestämde mig för att testa att inte träna överhuvudtaget under en 6 veckors period för att se om kroppen vill återhämta sig bättre. Började istället må psykiskt dåligt och jag hade absolut ingen passion längre. Började träna igen efter viloperioden och tyckte det kändes ganska roligt igen och jag började känna mig gladare även om det kändes tungt.

Tyckte jag anpassade mig dåligt till träningen men gnetade på med min lugna träning ihop om att det skulle släppa på. Sen hände något. Konditionspassen funkade ganska bra men helt plötsligt började styrketräningen ge träningsvärk och stelhet efter varje pass och endast i ben. Jag styrketränade ben korta pass om 15 minuter var 3.e dag mest för att och fick alltid träningsvärk i baksida lår. Jag tänker att det är signaler om att något inte är som det ska och mina tankar hamnar alltid om att det är överträning. Jag har ju även fått det svajiga psykiska måendet sen allt startade på hösten och jag vet inte snart om det är överträning som orsaker detta eller om jag håller på att bli deprimerad och att det är det som ger mig dessa symtom.

Min idé nu är att lämna träningen helt men jag vet ju samtidigt att motion är bra mot för det psykiska måendet. Men om det är träningen som ställer till detta är det kanske ingen bra idé att fortsätta träna. Jag tänker som sagt att jag kanske ska lämna träningen helt och endast promenera och kanske ge detta lååång tid.

Finns det någon relevans i dessa tankar jag har? Och hur skulle jag kunna tänka när det kommer till att återhämta mig från detta. Är det en bra idé att sluta träna helt?

Svar:

Hej !

Det är inte svårt att känna igen dina symptom, som inte är ovanliga. Jag förmodar att du har en obalans mellan krav och förmåga. Sådan brukar bero på flera samverkande faktorer snarare än en enda , och inte sällan debutera som ”droppen som får bägaren att rinna över”, t ex en infektion, mentalt eller fysiskt trauma, kriser m m. Diskrepansen mellan krav och förmåga brukar vara stor, vilket gör att det är svårt att komma åter med enbart en typ av insats. Innan man definitivt ställer diagnosen behöver man utesluta (eller bekräfta) andra orsaker Man behöver således komplettera utredningen med basala labprover och psykometriska tester. Om man kan bekräfta utmattningssyndrom/överträningssyndrom sätter man igång behandling. Det rör sig om psykologkontakt, inte minst för att optimera återhämtning. Vid mer än lätt depression kan man komplettera med stämningshöjande läkemedel.

Vila är otillräckligt och brukar vara förenligt med bl a träningsabstinens,. vilket motverkar läkning och ger hög risk för depression och ångesttillstånd.

Man behöver underlag för en diagnos och uteslutande av andra orsaker än utmattning/överträning. Om man inte hittar annan rimligt orsak bör man fundera över behandling/rehab. I första hand är det din husläkare som är bäst på att utreda och organisera den hjälp du behöver. Man kan också söka privat vårdgivare, vilket man dock får bekosta ur egen kassa.