Övertränad/Utbränd?

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 27 år med bakgrund med ätstörningar från 18 år fram tills jag var 23 då jag fickk tillbaka normalvikt, men därefter har jag pendlat i vikt, just nu ligger jag på52 kg men jag vet att min normalvikt är ungefär 58-60 kg som jag har väldigt svårt att komma upp i, tappade åter min mens för över ett år sen och har inte fått tillbaka den. Jag älskar att träna, just nu och det senaste året har jag mest styrketränat. Jag har ett väldigt stressigt jobb, jobbar som sjuksköterska. Nu har jag förstått och insett att jag tror jag ligger på gränsen väldigt ofta, känns som man smäller in i väggen, titt som tätt, blir helt slut i kroppen och huvudet, kan inte tänka klart, har ont i kroppen, ont i huvudet och nu sista svängen känningar i bröstet. Senaste svängen har det varit mkt sömnstörningar. Om jag vilar lite brukar jag bli piggare relativt snabbt men då kör jag ofta på 100% med både jobb och träning igen. Min fråga är hur ska jag göra med träningen nu när jag ligger på undervikt och inte har mens. Är det farligt att träna då? Hur ska jag lägga upp träningen? Och hur mkt borde jag äta på en dag? Jag har jätte svårt att känna när jag är hungrig, vissa symptom som att strunta i hungerskänslorna och rädsla för mättnad finns fortfarande kvar sen jag var sjuk även om jag är mkt bättre. Jag kan nog äta allting utan ångest men har lite svårt med hur mkt jag bör få i mig när jag tränar 3-4 ggr i veckan ganska tung styrketräning, jobb och promenader. Hur skulle ett bra matschema se ut, jag är inte alls rädd för fett och kolhyderater, äter vanligt smör och vanliga produkter och pasta älskar jag. Tips? Borde jag gå till en idrottsläkare och fråga om råd? Och isåfall vart kan man vända sig?

Svar:

Det finne en stor risk att du totalt sett får för lite energi, och att en energin inte är balanserad på rätt sätt, vilket kan leda till de symptom du beskriver. Sannolikheten att det handlar om detta ökar i och med din förhistoria med anorexi.
Anorexi är tyvärr en vanlig sjukdom hos unga kvinnor, men har olika svårighetsgrad och olika förlopp. Återfall med delsymptom senare i livet är inte helt ovanliga. Som du vet handlar orsaken till anorexi inte så mycket om mat, även om det rent praktiskt kommer alltmer att handla om det i förloppet. Det finns därför flera sätt att angripa problemet; dels ett psykologiskt förhållningssätt och dels rent praktiskt att hantera matsituationen. Vid återfall kan man använda samma strategi, eller enbart den ena delen om den sidan överväger.
Mitt råd är att du vänder dej till någon med särskild kompetens i just anorexi. Stockholms Centrum för Ätstörningar (SCÄ, tel 08-6722500, web: www.scfa.se) är en av de enheter som har störst erfarenhet av olika sidor av problematiken. 
Inom idrott och idrottsmedicin är problemet också välkänt, men vägledning och eventuell behandling brukar delegeras till särskilda specialister, t ex hos SCÄ. Ett alternativ är att söka hos någon coach med kompetens i idrott, beteende och kost. Vi brukar hos oss i sådana fall rekommendera kontakt med idrottspsykolog Johanna Melin (email: johanna@buddhihouse.se, tel 0702-027266).