Övertränad?

Fråga:

Hej, har återupptagit cykelträning/tävling efter 15års uppehåll, började träna seriöst åter för ca 1½år sedan, har legat på en hög volym/nivå hela 2014, med ca 70-100tim månad. I slutetet av Oktober började jag känna att jag orkade mindre och mindre, bestämde mig för att ta 3-4 vilodagar. Fick under den perioden nackont och kände mig mer allmänt trött, besökte vårdcentral som kollade sänkan (17) de sa jag skulle vila några dagar innann jag åter kunde träna, kände mig bättre efter 3-4dagar, och körde ett lugnare cykelpass på 2 timmar, under kvällen samma dag som passet fick jag feber, huvudvärk, nackont, vilopuls runt 90-100 och illamående (spydde). Blev inlagd på sjukhus 2 nätter tog ryggmärgsprov och diverse övriga prover som inte visade något, sänkan 35, fick åka hem efter 2 nätter. Efter 3 dygn hemma kändes nacken fortf öm och jag hade svag huvudvärk (ingen feber).. sedan kom en plötslig tinnitus (mkt stark, konstant), Har sökt återigen för dessa symptom men inget har hittats, öronen har kollats. Har jag vilat november och december (idag 16/12), har fortfarande mkt ömma fästen/senor i nacken, spänningsvärk och kraftigt öronsus, vilopulsen ligger på 60-80. Pulsen går mkt lätt upp, som när jag gått någon längre promenad kan jag komma upp över 145 i puls utan större motstånd. Har under hela sjukdomsförloppet haft ganska ömma och förstorade lyfmkörtlar i hals.

Kan detta vara pga övertäning eller har jag ådragit mig något helt annat?

Svar:

På din beskrivning är inte överträningssyndrom det första man tänker på att utreda, även om du ligger i riskgrupp för det med tanke på tidigare idrottshistoria, konditionskrävande idrott, elitsatsning och hög träningsmängd. Det är rimligt att först driva en utredning för att utesluta andra allvarliga sjukdomar. Vad som är rimligt att utreda bör utgå från vad man redan vet, vilket föranleder att man går igenom hela din journal och utredningar som gjorts. Det brukar kunna vara hjälpsamt för att ta reda på hur man bör gå vidare. Den som är bäst lämpad för detta är en allmänspecialist, d v s din husläkare.
När detta är gjort och om man inte kommit fram till diagnos är överträningssyndrom en sak att utreda. Det, och eventuell rehabilitering, sköts bäst via specialist i idrottsmedicin. Du kan läsa på här (definition)och här (behandling) för mer info om överträningssyndrom.