Överträning

Fråga:

Funderar på om jag tränar för mycket. Jag tränar minst 5 gånger i veckan och ibland alla dagar. Inte så grymt intensivt men ändå. Nu har jag haft ont i ländryggen en längre tid och också kännt mig väldigt hängig och svårt att träna. Kan detta vara övertränig eller kanske bara så att jag har fått ont i ländryggen samt har en infektion i kroppen?

Svar:

Visst kan det handla om överträningssymptom. ”Bara” ont i ryggen (av överbelastningsskäl) kombinerat med virusinfektion brukar ge svaret av sej själv, då det är övergående. Om inte så kan man lätt inse att träning alla veckans dagar ökar risken för överträning, i värsta fall fullt utvecklat överträningssyndrom. Det sistnämnda är svårt att diagnosticera då kunskapen inte finns på så många håll, inte ens inom idrotten. Diagnostiken behöver innehålla inte bara ett uteslutande av annan orsak, utan också en värdering av dina besvär utifrån kunskap och erfarenhet. Mer om överträning kan du läsa om här.
Ännu sämre är det med goda behandlingsmodeller, i synnerhet då ett syndrom redan utvecklats. Bäst är att undvika att hamna i det läget genom klokt träningsupplägg och hänsyn till individuella faktorer. Behandlingen tar fasta på en kombination av reglering av fysisk aktivitet och psykologinsatser samt praktisk coaching, och läggs upp individuellt.
Vid enbart förekomst av delsymptom på överträning kan man pröva att byta ut åtminstone en del av aktiviteten mot en annan form, och halvera träningsmängden under en månad. Var noga med kost, tillräckligt med energi, och sömnkvalitet. Under månaden bör man ta reda på fakta om vad som krävs för fortsatt idrottande, och ställning till träningens fortsatta innehåll.
Behöver du hjälp är din idrottsläkare den bästa instansen för diagnostik och behandling.