Överträning

Fråga:

Hej!

Utifrån vad jag läst om överträning så tror jag att jag råkat ut för det. Har under de senaste åren börjat träna kamsport, styrketräning och löpning med ökande intensitet. Efter en period under sommaren (2010) då jag tränade högintensivt 6 pass i veckan (a 90 minuter) blev jag sjuk. Lite feber som sen övergick i halsont och trötthet. Sedan dess har jag egentligen endast haft korta perioder då jag känt mig ”frisk”. Har i omgångar varit helt träningsfri i uppemot 2 månader men så fort jag dragit igång med träning fått samma symtom rätt snart igen: trötthet, lätt halsont (röd i halsen), ibland perioder av mycket slem.

När man tycker om att träna kan man ju bli knäpp av mindre! Har varit hos läkare men alla ”värden” ser bra ut (förutom viss järnbrist som jag haft i många år). Dom säger kort och gott att jag är en frisk 28-åring.

Frågan gäller väl mest vad som ska göras? Är det totalt vila som gäller? Känner att det hade varit bra att få prata med någon som är kunnig på området. Har du någon att rekommendera i Gävleregionen?

Förstår att det kanske är knepigt att uttala sig utefter så knapphändig information.

Vh
Simon

Svar:

Visst kan du ha fått överträningssyndrom, OTS. Det som avgör vad man kallar det är ingredienserna i dina besvär, något man behöver ha mer information om för att avgöra, vilket nödvändiggör en konsultation som inkluderar genomgång av det som tidigare gjorts för att utelsuta andra åkommor.
OTS har delvis samma karraktär som utmattningssyndrom i yrkeslivet, men uttrycker sej något annorlunda. Läkningstiden är lång när väl fullt syndrom utvecklats, 6-12 månader. Det viktigaste är att sätta in behandling i tid för att förkorta förloppet.
Tyvärr är det svårt att hitta någon som har kompetens i diagnostik och behandling av detta ute i landet. På IMES i Stockholm (som hör till Idrottsdoktorn.se) finns särskilda terapeuter/coacher som handlägger OTS. Tyvärr känner jag inte till någon som utreder eller behandlar detta i Gävleborgstrakten.