Överträning

Fråga:

Hej! Jag började köra cross country i början av 2000-talet.
Under en kort tid ökade jag min träningsmängd från 4-5 tim i veckan till 10-15 tim. Jag har alltid haft ett starkt vinnardriv. Utvecklingen gick snabbt framåt och under min första tävlingen blev jag två. De flesta deltagarna hade många års träning i benen. Ungefär 1 år efter min ändrade träningsmängd började jag få sömnproblem. Träningen svarade inte. Jag var ofokuserad,deppig och trött. Jag var van och träna hårt så jag bet ihop. Fick sömntabletter utskrivna ungefär 1 1/2 år efter mina första symptom. Hjälpte inte. Jag var då nära att avsluta allt. Fick antidepressiva som förslag. De hjälpte mot sömnen. Träningen funkade. ( men hade då valt att sluta med cykel) Så fort jag slutade med ssri ( ungefär 1 år) dröjde det bara några mån så kom symptomen tillbaka. Jag har ätit srri 4 gånger sedan dessalltid med samma resultat. Då jag även låg på gränsen för undervikt har jag gått i behandling för detta. Numera normalviktig. Jag gissar att brister i kost, för snabb ökad träningsmängd och brist på återhämtning har legat till grund för mina besvär. Fortfarande reagerar kroppen negativt på fysisk aktivitet. Numera har jag ingen elitsatsning i sikte, men önskar att kunna träna 3-4 ggr / veckan. Är det helt kört för mig med så många års symptom el går det att behandla? Och var kan jag få den hjälpen?

Svar:

Överträningssyndrom är vanligt förekommande inom idrotten, likväl som utanför idrotten, där det kallas utmattningssyndrom (US). Din beskrivning ser ut att överensstämma med kriterierna för den diagnosen. Jag har precis skrivit nya artiklar om det på denna websida, se under artiklar. 
Hjälp med detta, när det väl utvecklats från enstaka symptom till ett helt syndrom, är en fråga för ett multimodalt team (läkare, psykolog, fysioterapeut) för att fungera optimalt. När det gäller OTS finns idag bara en multimodal enhet med specialinriktning mot idrott; IMES, som är privatfinansierad. US kan man få hjälp med på fler håll, i Stockholm finns enheter bl a på KS, Nacka sjukhus, Stockholm Spine Center. Ute i landet är hjälpen olika organiserad. Man kan söka på egen hand till dessa kliniker, förutsatt att man gått igenom tester för att utesluta andra sjukdomar som orsak till besvären.